Vaker naar het milieuterrein in 2020 (06-02-2020)

Dit item is verlopen op 19-03-2020.

Hoort iets niet thuis in de grijze container? Breng het dan gratis naar onze milieuterreinen. Vanaf 2020 kunt u huishoudelijke spullen en grof huisafval voortaan kosteloos brengen op het milieuterrein van Lemmer, Balk of Joure. Met deze nieuwe regeling willen we ervoor zorgen dat afval (nog vaker) op de juiste manier wordt gescheiden. Steeds meer afval dient namelijk als grondstof voor nieuwe producten. Het inleveren van (grof) huishoudelijk afval was eerder tegen een betaald tarief.

Van afval naar bruikbare grondstof

Veel huishoudelijke spullen die wel in de grijze container voor restafval passen, horen eigenlijk thuis op het milieuterrein of bij andere inleverpunten. Vaak zijn dit spullen die bij het opruimen van een huis gemakkelijk in de grijze container kunnen, zoals: speelgoed, gereedschappen, kleine apparaten, bloempotten, klein huisraad etc.  Door deze spullen voortaan in te leveren op het milieuterrein, kunnen we deze waardevolle grondstof hergebruiken voor nieuwe producten. Daar worden de materialen per afvalsoort ingezameld en klaargezet voor hergebruik. Zo worden oude matrassen bijvoorbeeld versneden en gebruikt als vulling in autobekleding. En de onderdelen van elektronische apparaten gebruikt voor nieuwe producten.

Nieuwe tarieven inleveren bouw- en sloopafval

Voor het inleveren van bouw- en sloopafval betaalt u in 2020 een hoger tarief. De tarieven zijn gebaseerd op het voertuig waarmee u komt. Onder bouw- en sloopafval verstaan we: hout, puin, stenen, gips, tuinhout, isolatiemateriaal etc.

Meer informatie over het inleveren van afval op onze milieuterreinen vindt u op de pagina milieuterreinen.