Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Bent of kent u de eigenaar van deze auto?

  (01-10-2020)
  Auto met pools kenteken

  Sinds enige tijd staat op het Bantegaplein in Lemmer (tussen Lijnbaan en Bantegastraat een donkere Volvo met Pools kenteken FMI-27124 geparkeerd. De auto heeft o.a. een lekke linkerachterband en het linkervoorwiel ontbreekt. De auto merken wij aan als een autowrak. De eigenaar is bij ons onbekend en er is niet te achterhalen wie de eigenaar is. Omdat er in week 42 ter plaatse wordt begonnen met bouwwerkzaamheden wordt op dinsdag 6 oktober 2020 spoedeisende bestuursdwang toegepast. De auto wordt door een sleepbedrijf verwijderd en elders tijdelijk bewaard. De eigenaar heeft tot en met maandag 5 oktober 2020 om de auto zelf weg te halen of zich bij de heer Mark Jan Paulusma van de afdeling VTH van de gemeente te melden via telefoonnummer 14 05 14.

 • Draag een mondkapje in publieke ruimtes

  (01-10-2020)
  Afbeelding van poster Rijksoverheid met de tekst draag een mondkapje in publieke binnenruimtes

  Vooruitlopend op het advies dat het kabinet nog verder uitwerkt, geldt voorlopig al het dringende advies om over te gaan tot het dragen van niet-medische mondkapjes in alle publieke ruimtes. Als gemeente hebben we dit vanochtend dan ook in werking gezet. Draag een mondkapje als u naar het gemeentehuis of één van de servicepunten komt. Bent u het mondkapje vergeten, dan kunt u één afhalen bij de receptie.

 • Toestemming grotere terrasruimte verlengd tot 1 november

  (30-09-2020)
  Afbeelding mensen op terras

  De toestemming voor tijdelijke uitbreiding van de horecaterrassen is verlengd tot 1 november. Na overleg met een aantal dorpen en ondernemers, verlengen we deze regeling van 1 oktober tot 1 november. Ook de verkeersbesluiten die gekoppeld zijn aan een aantal terrasvergrotingen, verlengen we tot 1 november. De ondernemers hebben hierover bericht ontvangen.

 • De raad vergadert op 5 en 7 oktober digitaal

  (29-09-2020)
  Afbeelding van de raadszaal in het gemeentehuis in Joure

  In verband met de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus wordt het Petear van maandag 5 oktober, aanvang 20.00 uur (over camping Lemmer) en woensdag 7 oktober, aanvang 19.00 uur, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, digitaal gehouden.

 • Bijeenkomsten over afvalinzameling worden verplaatst

  (29-09-2020)
  vuilniswagen

  Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaan de bewonersbijeenkomsten over afvalinzameling deze week helaas niet door. Het gaat om de bijeenkomsten op 30 september in 't Haske in Joure en op 1 oktober in De Hege Fonnen in Lemmer. De 55 belangstellenden hebben hierover een mailbericht ontvangen. We plannen een nieuwe datum voor de beide bijeenkomsten, hetzij fysiek (als dat weer verantwoord is), hetzij online. De inwoners die zich hadden aangemeld ontvangen dan opnieuw bericht.

 • College houdt voorkeur voor toeristische invulling camping Lemmer

  (24-09-2020)
  Gemeentecamping Lemmer

  Het college adviseert een volledig toeristische invulling voor de toekomt van camping Lemmer. Het advies wordt nu voorgelegd aan de raad. De ingediende zienswijzen hebben niet tot nieuwe inzichten geleid. Wethouder Irona Groeneveld: “Een volledig toeristische invulling biedt het meeste perspectief voor een toekomstbestendige camping op deze locatie. We vinden het belangrijk dat de camping variatie biedt en voor een breed publiek toegankelijk is”.

 • Sport- en Beweegakkoord De Fryske Marren ondertekend: samen aan de slag met de ambities!

  (23-09-2020)
  ter illustratie

  Vrijdag 18 september 2020 ondertekende wethouder Jos Boerland, samen met betrokken verenigingen en organisaties ‘het Sport- en Beweegakkoord De Fryske Marren’. Wethouder Jos Boerland: “We weten allemaal dat sporten en bewegen goed is voor je gezondheid. Maar gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Sporten en bewegen draagt ook bij aan je zelfvertrouwen en je sociale contacten. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat alle inwoners in onze gemeente, van jong tot oud, een leven lang plezier kunnen beleven aan sport en bewegen.”

 • Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

  (22-09-2020)
  Oudere man achter laptop

  In een bericht, bijvoorbeeld een e-mail of sms, wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin u gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of uw persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‘hengelen’). Met die gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken.

 • Informatieavond dementievriendelijke gemeente

  (22-09-2020)
  Vrouw in rolstoel - Foto van Steven HWG op Unsplash

  Op dinsdag 27 oktober organiseert gemeente De Fryske Marren, in samenwerking met Zorggroep Hof en Hiem, Zorggroep Sint Maarten, Zorgorganisatie Patyna en Sociaal Werk De Kear, een informatieavond over dementie in Joure. Het aantal mensen met dementie neemt ook in onze gemeente de komende jaren toe. Dit betekent dat er meer mantelzorgers komen en dat inwoners en organisaties in de dagelijkse praktijk steeds meer te maken krijgen met dementie. Tijdens de informatieavond wordt daar aandacht voor gevraagd. 

 • Landelijke week van de Toegankelijkheid: Digitale Toegankelijkheid

  (21-09-2020)
  Afbeelding van een persoon achter een laptop

  Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij. Gebruikmaken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden hoort daar natuurlijk bij. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk, én verplicht voor alle overheidsinstanties. Als websites goed in elkaar zitten kunnen ze door iedereen worden gebruikt, ook door bezoekers met een beperking. Wij, gemeente De Fryske Marren, doen mee om de digitale dienstverlening voor onze inwoners nog beter te maken. Op deze manier kan écht iedereen meedoen.

 • Wilt u meedenken over het nieuwe cultuurbeleid van De Fryske Marren?

  (17-09-2020)

  Van amateurkunst tot UNESCO-werelderfgoed. In De Fryske Marren is op cultureel gebied van alles te beleven. Momenteel werken we aan het nieuwe cultuurplan van de gemeente. Daarbij kunnen we de hulp van inwoners goed gebruiken.

 • Hoofdpaden begraafplaats Westermeer Joure krijgen nieuwe bovenlaag

  (28-08-2020)
  Luchtfoto van begraafplaats Westermeer in Joure

  Half oktober starten we met het vernieuwen van de brede omliggende hoofdpaden op de begraafplaats Westermeer in Joure. Dit doen we om de toegankelijkheid voor de bezoekers te verbeteren en ongemakken te voorkomen. In de periode dat we aan de paden werken, is de begraafplaats gewoon open. De werkzaamheden duren ongeveer een week. We doen ons uiterste best om eventuele hinder voor bezoekers te beperken, maar kunnen dit niet volledig voorkomen.

Archief