Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Donderdag 28 januari legen we uw GFT container wel

  (22-01-2021)
  Afbeelding vuilniswagen

  In tegenstelling tot wat op de afvalkalender vermeld staat wordt de GFT route van donderdag 28 januari wel gereden. Ook zijn de milieustraten in Joure en Lemmer volgens reguliere openingstijden open.

 • College wil horecaondernemers vrijstellen van terrasbelasting

  (22-01-2021)
  Terras Midstraat Joure

  Gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd en het opnieuw moeten sluiten van de horeca in oktober, stellen burgemeester en wethouders voor om het hele jaar 2020 geen precariobelasting op te leggen. Daarmee wil het college de horeca in De Fryske Marren tegemoet komen. Het college legt dit advies voor aan de raad.

 • De raad vergadert op 1 en 3 februari

  (22-01-2021)
  Afbeelding van de raadszaal in het gemeentehuis in Joure

  Het Petear van 1 februari, aanvang 20.00 uur en de raadsvergadering (Debat en Beslút) van 3 februari, aanvang 19.30 uur, worden digitaal gehouden.

 • Lockdown en avondklok tot en met 9 februari

  (22-01-2021)
  Avondklok: blijf binnen

  Het kabinet heeft besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast is donderdag besloten om een avondklok in te stellen, dit met ingang van zaterdag 23 januari: van 21.00 tot 4.30 uur.

 • Schade jaarwisseling 2020-2021

  (21-01-2021)

  De afgelopen jaarwisseling is geëvalueerd. Op het incident na bij Hotel Anne-Klare in Joure en nog een paar kleinere incidenten, is de jaarwisseling rustig verlopen. Er zijn geen gewonden gevallen en verreweg de meeste mensen hebben zich aan de regels gehouden. Na elke jaarwisseling is er in de gemeente schade door vuurwerk. Ook dit jaar, ondanks het landelijke vuurwerkverbod. Tijdens de afgelopen jaarwisseling is er voor ruim € 15.000,- aan schade geconstateerd: dit is evenredig aan vorig jaar. Er zijn met name verkeersborden vernield. Een meer gedetailleerd totaaloverzicht vindt u hieronder (zie download onderaan deze tekst).

 • Eén met de natuur in bloemrijk insectenpark Joure

  (21-01-2021)

  Goed nieuws voor natuurliefhebbers! Een fijne wandeling maken kan binnenkort ook in het bloemrijke insectenpark (30.400 m²) in Joure. Het gebied ligt langs de A7 - Joure industrieterrein Woudfennen en sluit aan bij het naastgelegen Roazebosk. Het park krijgt een natuurlijke- en bloemrijke uitstraling passend in het omliggende landschap. Het wordt dan ook een trekpleister voor vlinders en andere bloem bezoekende insecten. Een positieve stimulans voor de biodiversiteit. Hopelijk kunt u vanaf deze zomer optimaal genieten van de b(l)oeiende kruiden in het park.

 • De Riensluisbrug in Lemmer wordt gerenoveerd

  (21-01-2021)
  Riensluisbrug in Lemmer

  De Riensluisbrug in Lemmer is toe aan groot onderhoud. Het stalen brugdeel wordt binnenkort gerenoveerd en gedeeltelijk vervangen. De brug krijgt een volledig nieuwe elektrische installatie en een nieuwe aandrijving, zodat de brug straks weer jaren mee kan. Tijdens de werkzaamheden – van maandagochtend 8 februari tot vrijdag 11 juni - is de brug voor doorgaand verkeer gestremd. Voor voetgangers en fietsers wordt een tijdelijke noodbrug geplaatst. Zo kunnen zij gewoon oversteken tijdens de werkzaamheden. Motorvoertuigen worden omgeleid via een alternatieve route. Boten kunnen tijdens de werkzaamheden niet onder de brug door.

 • Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

  (20-01-2021)
  ter illustratie

  Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

 • De Fryske Marren ondertekent resultaatafspraken Voor en vroegschoolse educatie

  (15-01-2021)
  ter illustratie

  Donderdag 14 januari ondertekende gemeente De Fryske Marren samen met partners uit het primair onderwijs en kinderopvangorganisaties ‘het convenant resultaatafspraken Voor- en vroegschoolse Educatie’ (Vve). Vve is bedoeld om kinderen van 2 tot en met 6 jaar met een taal- of ontwikkelingsachterstand een betere start te geven in groep 3 van de basisschool. Doel van dit convenant is een gezamenlijke kwaliteitsimpuls voor Vve. Betrokken partijen vinden dat alle kinderen in de gemeente gelijke onderwijskansen moeten krijgen. Negen partijen onderschreven dit belang door hun handtekening te zetten onder het convenant. Vanwege de huidige coronamaatregelen vond de ondertekening online plaats.

 • Veel aanmeldingen van stembureauleden

  (15-01-2021)
  Afbeelding bordje stembureau

  Door corona zijn extra vrijwilligers nodig op de stembureaus. Veel inwoners in De Fryske Marren, waaronder ook veel jongeren, hebben zich aangemeld als stembureaulid. Daar zijn we blij mee! Hartelijk dank voor alle aanmeldingen. Wij hebben op dit moment voldoende aanmeldingen ontvangen en daarom is aanmelden als vrijwilliger niet meer nodig. Inwoners die zich hebben aangemeld ontvangen binnenkort bericht van ons over planning, locatie en dergelijke. Misschien zijn onze buurgemeenten nog op zoek. Kijk op www.elkestemtelt.nl voor meer informatie.

 • Duurzaam wonen met Tûk Wenjen

  (12-01-2021)
  ter illustratie

  Tûk Wenjen is in De Fryske Marren een begrip. In de ongeveer zeven jaar dat dit energiebesparingsproject van de gemeente bestaat, hebben al vele honderden inwoners het benut om hun woning te verduurzamen. Om het mensen op dat gebied nog makkelijker te maken, heeft Tûk Wenjen er vier nieuwe producten bijgekregen. “Heeft u besloten om uw woning energiezuiniger te maken, doe het dan meteen goed”, zegt Johan Lukkes, projectleider van Tûk Wenjen. “Ga niet zomaar van start,  maar stel altijd eerst een doordacht plan van aanpak op. U wilt er bijvoorbeeld niet achter komen dat u uw dak moet laten isoleren, nádat u er zonnepanelen op hebt laten leggen.”

 • Een puzzel van wieg tot graf

  (12-01-2021)
  Afbeelding Eelke Bosma

  Van het uitpluizen van de juiste achternaam tot het voorbereiden van de verkiezingen. Het werk van Eelke Bosma - beleidsmedewerker inwoners - is uiteenlopend en uitdagend. Soms is de registratie van persoonsdata net een puzzel. Wat voorheen bekend stond als burgerzaken heet nu team klanten contact centrum (KCC). Eelke werkt met zeven collega’s op de backoffice van de afdeling inwoners. Hun belangrijkste verantwoordelijkheid is het beheren en de kwaliteitsbewaking van de bevolkingsadministratie. Van de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP), zoals dit officieel heet, zijn veel instanties en organisaties afhankelijk. Denk hierbij aan de politie, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en medische bevolkingsonderzoeken.

 • Meld u aan voor de online cursus 'politiek actief'

  (08-01-2021)
  ter illustratie

  Wilt u meer weten over politiek? Lijkt het u wel wat om invloed te hebben op wat er gebeurt in onze gemeente? Of bent u gewoon benieuwd naar de lokale democratie? Dan is de gratis training Politiek Actief wat voor u. Op vijf avonden vertellen we alles over democratie en politiek. En als u denkt: ’Maar daar pas ik toch helemaal niet tussen? Dat zijn toch hele andere mensen dan ik?’ Dan is deze training juist wat voor u. De gemeente is namelijk van en voor iedereen.

 • Met elkaar en voor elkaar!

  (15-10-2020)
  Afbeelding Fred Veenstra

  We leven op dit moment in een bijzondere tijd waarin wereldwijd de strijd wordt aangegaan met het coronavirus. In deze strijd zijn maatregelen getroffen die impact hebben op de hele samenleving. Hierbij een boodschap van burgemeester Veenstra, als reactie op de aangescherpte maatregelen van dinsdag 13 oktober.

Archief