Drolshagen (Sauerland, Duitsland)

Drolshagen is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De plaats telt 11.791 inwoners. De stedenband met Drolshagen bestaat sinds 1969. De contacten tussen de beide gemeenten zijn ontstaan uit particulier initiatief. In 1969 is de stedenband vastgelegd in een formele stedenband. Doel is om de inwoners van beide gemeenten met elkaar in contact te brengen, om kennis te maken met elkaars cultuur en de mooie omgeving. Ook kunnen er bedrijfsmatige contacten worden gelegd. In 2019 bestaat de stedenband 50 jaar dat wordt dan ook gevierd. De feestelijkheden zijn in voorbereiding.

Uitwisselingen

Er zijn vele uitwisselingen tussen Drolshagen en verenigingen uit onze gemeente. Bijvoorbeeld de zwemclub Avena uit Joure (met TUS ’09) en de muziekvereniging Excelsior uit Ouwsterhaule (met Musikverein Schreibershof), de voetballers van DWP Sintjohannesga (met SC Drolshagen) en de basketballers van de Oaters (Joure) (met TUS ’09) hebben over en weer contacten.

Sinds een paar jaar meten de schakers van Turm (Drolshagen) hun krachten met de schakers van Lemmer en Rijs. Het is een levendige stedenband, die door de raad en het college van burgemeester en wethouders bestuurlijk wordt ondersteund. In Joure is bij het 40 jarig bestaan van de stedenband het Drolshagenplein onthuld en in Drolshagen is het Jourer Platz.

Contact opnemen

De coördinatie van de uitwisselingen is in handen van het comité Stedenband Drolshagen. Het comité bestaat momenteel uit Siebren Vermaning, Jan Glas, Rindert de Bruin en Ynte Kuindersma. Heeft u vragen en/of wilt u graag meer informatie? Dan kunt u contact opnemen via telefoon 14 05 14 (zonder kengetal) of door een e-mail te sturen.

Jos Boerland is namens gemeente De Fryske Marren contactwethouder voor Drolshagen.

Websites: